Reptielen - huisvesting

Huisvesting:
De huisvesting van terrariumdieren is erg belangrijk en dient eigenlijk al voor aanschaf van het dier in orde te zijn. Het is vaak verstandig om een terrarium aan te schaffen waar het dier als het volwassen is ook nog in past. Een gewone glazen bak is niet toereikend. Er blijft geen warmte in zitten of beschikt niet over de juiste ventilatiestroken waardoor de bak beslaat met condens en je de dieren niet meer kunt zien.

In ons assortiment hebben vele terrariums in verschillende maten op voorraad staan van betonplex en glas, met en zonder armaturen voor de verlichting.

De glazen en betonplex terraria zijn beide geschikt om terrariumdieren in te huisvesten. De betonplex terrariums komen uit eigen productie. Eventueel kunnen wij deze voor u in de gewenste maat maken. Bij glazen terraria is maatwerk ook mogelijk, informeer naar de mogelijkheden.

 

Inrichting Terrarium:
Een terrarium moet een natuurlijke biotoop zijn en blijven. De oorspronkelijke leefomgeving van de dieren kan men tegenwoordig nauwkeurig nabootsen, zodat de bewoners zich volkomen thuis voelen. Het terrarium inrichten is niet moeilijk, maar reptielen stellen wel een aantal eisen aan hun woonomgeving. De ruimte moet altijd overzichtelijk zijn en u moet overal bij kunnen.

  • Temperatuur: Reptielen vallen onder de koudbloedige. Hun leven is gebonden aan de omgevingstemperatuur. De dieren nemen de warmte op uit hun omgeving. Hierbij is het dus belangrijk om de temperatuur zo optimaal mogelijk te maken. Wat niet wil zeggen dat de temperatuur in het terrarium overal even warm moet zijn. De dieren hebben ook behoefte om te kunnen afkoelen of op te warmen naar hun eigen wens van het moment. Hun gezondheid is totaal afhankelijk van hun omgevingstemperatuur. De warmte kan worden aangemaakt door lampen, warmtematten, warmtekabels en warmtestenen. Al deze producten hebben we in ons assortiment en we geven hier graag informatie over.
  • Vochtigheid: De vochtigheidsgraad voor een reptiel wordt mede bepaald door zijn herkomst. De vochtigheid op een goed niveau houden is zeer belangrijk. Een te hoge vochtigheid zorgt voor huidirritatie en zweren, terwijl een te lage vochtigheid leidt tot uitdroging met een gebrekkige vervelling tot gevolg. De vochtigheid kan men op peil houden via verneveling met een plantensproeier, vernevelaar of luchtbevochtiger. Deze producten hebben wij volop in het assortiment en we helpen u graag om hieruit een keuze te kunnen maken.
  • Verlichting: De meeste reptielen leven van nature in de zon. Daar krijgen ze UV- straling die ze om kunnen zetten in D3 om in goede conditie te blijven. Omdat de reptielen in een terrarium worden gehouden, komen ze niet direct in aanmerking met UV- straling. Het is daarom belangrijk dat er een UV- lamp in het terrarium gehangen wordt. Dit kan zijn een compact lamp, een TL-lamp of powersunlamp. Deze soorten hebben wij allemaal in ons assortiment.

    Een UV- lamp geeft afhankelijk van het type nagenoeg geen warmte af, enkel UV- licht. Het is daarom belangrijk om naast deze lamp een speciale daglicht / warmtelamp in het terrarium te plaatsen. Warmtespots hebben wij o.a. van de merken Einstein, Enrich, Arcadia, Ferplast en Zoo-Med.

    Er zijn reptielen die vooral ’s nachts leven. Hiervoor zijn speciale nacht lampen. De dieren worden door deze verlichting actief. Wij adviseren u graag bij de keuze van verlichting voor uw terrariumdier.
     
  • Bodembedekking: Op de bodem van het terrarium wordt een bodembedekking gelegd. De bodembedekkingen die wij in ons assortiment hebben zijn o.a. cornbedding, Reptibark (kurkschors), houtsnippers, sphagnum, bamboebladeren, woestijnzand (in verschillende kleuren, met en zonder vitaminering), cocosnotenbark en turfvezel. Wij adviseren u graag bij de keuze uit de verschillende bodembedekkingen.
  • Wanden: De meeste reptielen zijn actief en klimmen graag overal overheen en onderdoor. Verstandig is daar de wanden op aan te passen, door de wanden bijvoorbeeld van kurkplaten, stenen of takken te maken waar de dieren tegenaan kunnen klimmen. Voor een woestijnterrarium is een achterwand met steen- motief zeer geschikt en voor een regenwoudterrarium een wand van boomschors. Wij hebben diverse achterwanden in het assortiment.
  • Schuilplaatsen: Het is van belang dat een dier kan schuilen in zijn verblijf. Dit kan zijn om verkoeling te zoeken of om lekker uit te rusten. Hiervoor hebben we houtstronken, grotjes, stenen e.d. in vele verschillende soorten in ons assortiment.
  • Warmtemat / warmtesteen: In het terrarium moeten verschillende temperaturen aanwezig zijn. Dit kun je creëren door gebruik te maken van warmtematten, warmtekabels of warmtestenen. Het dier kan zelf kiezen of het behoefte heeft aan een warm plekje of een verkoeld plaatsje.
  • Waterval: Als je een natuurlijke bron van water wil plaatsen in je terrarium kun je gebruik maken van een waterval. Wij hebben watervallen in verschillende formaten en kleuren van o.a. de merken Zoo-Med en Ferplast.
  • Waterbakje: Een aantal reptielen hebben een flinke waterbak nodig waarin ze lekker kunnen badderen. We hebben waterbakjes van steen, glas of kunststof in verschillende designs.
  • Voederbakje: De meeste reptielen eten insecten waaronder buffalowormen, meelwormen en moriowormen. Het is verstandig deze wormen in een bakje in het terrarium te zetten om te voorkomen dat er na een poosje allemaal kever in het terrarium lopen. Wij hebben een groot assortiment aan natuurlijke voerbakjes, stenen voerbakjes en speciale wormenvoerbakjes.
  • Thermometer: Om ervoor te zorgen dat het in het terrarium niet te warm of te koud wordt, kun je een thermometer in het terrarium bevestigen. Wij hebben verschillende thermometers in verschillende designs.
  • Hygrometer: Om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid ongeveer gelijk blijft, kun je een hygrometer in het terrarium bevestigen. Wij hebben verschillende hygrometers in verschillende designs.
  • Tijdschakelaar: Voor het terrariumdier is het verstandig ook een dag en nachtritme te creëren. Het is daarom gemakkelijk om gebruik te maken van een tijdsschakelaar.
  • Slotje: Sommige reptielen zijn goede uitbrekers (o.a. de slangen). Het is dan aan te raden om een slotje op het terrarium te zetten om te voorkomen dat je de volgende dag geen terrariumdier meer in je terrarium hebt zitten.