Vissen - vijver

Een vijver is een mini onderwaterwereld waarin net zoals in de natuur allerlei factoren van invloed zijn op een gezond milieu. Door de geringe inhoud van de meeste vijvers is het moeilijk om een natuurlijk evenwicht te verkrijgen, daarom zullen we de vijver moeten helpen gezond te blijven. Hieronder staan enkele voorwaarden die belangrijk zijn voor een gezond leefmilieu in de vijver.

Vijver aanleggen:
In ons assortiment hebben we alle basisbenodigdheden om een vijver te kunnen aanleggen. We hebben verschillende soorten vijverfolie in het assortiment van EPDM en PVC, worteldoeken en de vijvertoebehoren om een zo natuurlijk mogelijk vijver aan te kunnen leggen.

Voor in de vijver hebben we verschillende zuurstofplanten in ons assortiment.

 

Opstarten:
Om een vijver goed op te starten is het van belang een goede voedingsbodem te kiezen. Op deze voedingsbodem kunnen de bacteriën hun werk doen en kan er snel een goed biologisch klimaat gekweekt worden. Wij kunnen u prima adviseren wat het beste bij uw vijver past.

 

Filters:
Om de vijver helder te houden, is het verstandig gebruik te maken van een filter. Wij hebben filters van o.a. de merken Velda en Super Fish.

Drie soorten filters worden hieronder nader uitgelegd:

  • Drukfilter: is een ideaal en probleemloos filtersysteem voor uw vijver. De capaciteit van de werkende inhoud is groter en de biologische functie is zeer effectief, omdat het systeem een uitstekend medium bevat voor de aangroei van bacteriën. Een drukfilter is goed bestand tegen de hoge druk die wordt opgebouwd wanneer er een grote hoogte moet worden overbrugd. De drukfilters zijn bij ons te verkrijgen met en zonder ingebouwde UV- C apparaten.
  • Doorstroomfilter/ meerkamerfilter: Een doorstroomfilter/ meerkamerfilter heeft over het algemeen een groter zuiverend vermogen, evenals de biologische werking. Deze filters zijn er in verschillende soorten en uitvoeringen. De eigenschap van deze filters is dat ze gemakkelijk aan te sluiten zijn en te reinigen.
  • UV-C Filter: Een UVC-filter bezit een lamp, welke de zweefalgen kapot straalt. Hierdoor wordt het groene water glashelder. Een UV-C filter kan het beste voor het filtervat aangesloten worden.

 

Vijverpompen:
In ons assortiment hebben we verschillende vijverpompen. We hebben de vuilwaterpompen en de fonteinpompen. Beide pompen hebben we van de merken Velda en Superfish.

  • Vuilwaterpompen: De vuilwaterpompen zijn speciale pompen die vaak gebruikt worden bij een filter. Deze pompen, pompen het vuil door de pomp naar de filter. Het voordeel van deze pompen is dat ze niet gemakkelijk verstopt raken.
  • Fonteinpompen/ Beeklooppompen: Dit zijn pompen die een grotere opvoer hoogte hebben. Deze eigenschap is speciaal om het water op te voeren naar een waterval of een fontein.

 

Zuurstofpompen:
Zuurstof is noodzakelijk voor alle levende wezens in de vijver, waaronder goede bacteriën en vooral uw vissen. Is er te weinig zuurstof dan werkt ook het filter onvoldoende. Een extra luchtpomp is daarom aan te raden.

In de zomer voorziet de pomp in de zuurstofbehoefte van uw vijver en in de winter houdt hij een aanwezig wak ijsvrij (hiervoor kun je ook een ijsvrijhouder gebruiken). Wij hebben verschillende soorten pompen van o.a. de merken Super Fish en Velda in ons assortiment.

 

Vijvervissen:
Het hele jaar door hebben we vijvervissen in ons assortiment waaronder de goudvis (gele goudvis, sarasa, shubinkin) en de koi. De beste tijd om vissen buiten te plaatsen in is in het voorjaar of in de zomer. Anders is de overschakeling te groot aan temperatuur.

 

Regelmatig testen:
Als je een vijver hebt, dan is het ontzettend belangrijk om het water regelmatig te testen. Door het water te testen kan je voorkomen dat last krijgt van veel algen, troebel water of zieke vissen. Wij hebben hiervoor vijvertestsetjes in het assortiment (belangrijk zijn vooral de GH-, KH- en PH-waarde). In ons assortiment hebben wij een grote sortering producten om de waardes van uw water op peil te houden.

Tevens kunt u vijverwater meenemen naar de winkel die wij gratis voor u testen.

 

Algen:
Veel vijvers hebben last van algen. Hieronder staan twee soorten algen nader toegelicht:

  • Zweefalg: Zweefalgen maken je vijver troebel. Dit is te verhelpen door een UV- lamp te plaatsen. Wij hebben o.a. biofilters met een UV- lamp in het assortiment maar ook losse uv-lamp- armaturen die je tussen je pomp en filter kunt bevestigen. Daarnaast hebben we verschillende zweefalg- bestrijdingsmiddelen zoals ‘Algadrex’ van Colombo of ‘Cristal Clear’ of ‘Alg-lets’ van Velda. Deze middelen bestrijden de zweefalgen effectief. Vaak is na enkele uren het resultaat al zichtbaar. De algen worden samengeklonterd en kun je deze met behulp van een fijn schepnetje uit het water scheppen.
  • Draadalgen: Indien u draadalgen in de vijver heeft kunt u gebruik maken van ‘All clear’ en ‘Alg-lets’ van Velda die speciaal de draadalgen in de vijver aanpakt. Van Colombo kun je gebruik maken van ‘Algisin’ of ‘Biox’. Al deze algen - bestrijdingsmiddelen hebben wij in ons assortiment. Tevens hebben wij diverse schepnetten en andere producten om draadalgen te verwijderen.

 

Reigers:
De reiger is een prachtige vogel maar als vijver- en koi- liefhebbers zien we ze liever niet in de buurt van onze vijver want op hun menu staan onze vissen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te voorkomen dat onze vijver leeggevist wordt. Hieronder worden enkele mogelijkheden beschreven die wij in ons assortiment hebben.

  • Nylon draad of afdeknet spannen: In ons assortiment hebben we verschillende soorten Nylon die je boven de vijver kan spannen. Deze lijnen zijn zeer sterk, kleurloos en vallen niet op. Wanneer de reiger nu bij het landen zo'n draadje raakt dan gaat hij meteen opgeschrikt worden en gaat hij wegvliegen. We hebben voor over de vijver afdeknetten. We hebben ze op rol en standaard maten van o.a. de merken Superfish en Velda (Covernet → is een duurzaam, fijnmazig en sterk afdeknet).
  • Schrikdraad: Hiervoor hebben we in ons assortiment de Pond Protector Reiger Verschrikker van Velda. Door het spannen van een ongevaarlijk schrikdraad voorkomt u dat reigers de vijver kunnen benaderen en daarmee uw kostbare vissen uit de vijver vangen. Het gebruik van dit schrikdraad is veilig voor mens en dier. Voor grotere vijvers is een uitbreidingset verkrijgbaar voor nog eens 40 meter vijverbescherming.
  • Bewegingsdetectoren: Het laatste op gebied van afschrikkers zijn de bewegingsdetectoren. Het zijn apparaten met een elektronisch oog dat, wanneer het onderbroken wordt, een waterstraal gaat spuiten of een lichtflits met geluidssignaal zend waardoor de reiger gaat vliegen.

 

Ziektes:
Wij hebben een breed assortiment aan medicijnen van o.a. Velda en Colombo. Deze kunnen preventief en curatief ingezet worden. Voor vragen over visziekten en oplossingen hiervoor kunt u altijd informatie van ons krijgen.

 

Voeders:
In ons assortiment vindt u een uitgebreide sortering aan vijvervoeders, van prijsgunstig voer tot zeer specialistische voerders. Ieder voer heeft zijn eigen eigenschap. Zo is het ene voer juist geschikt voor koude periodes, het andere voor kleuring en weer een andere voor groei. Voor de Koi hebben we speciale voeders van Hikari en van ons eigen merk.

Een greep uit ons standaard assortiment vijvervoeders zijn vlokken, sticks, korrels, menu etc. Deze hebben wij in verpakkingen van 1 liter tot 40 liter. Om de vissen te verwenen kun je in de zomer de vissen bijvoeren. Hiervoor kun je gebruik maken van zijderupsen, meelwormen en maden.