Reptielen - voeding en verzorging

Voeding:
Bij de keuze van een terrariumdier moet u overwegen of u in staat bent het dier de door hem of haar gewenste/benodigde voeding aan te bieden. De meeste reptielen eten namelijk levende dieren.

  • Insectetende reptielen/amfibieën: Voor de insectetende reptielen hebben we onder andere aan levend voer: krekels (in verschillende maten), sprinkhanen (in verschillende maten), fruitvliegen, wasmotlarven, moriowormen, buffelowormen en meelwormen. We hebben naast de levende voeders buffelowormen, meelwormen, krekels en wasmotten die in de diepvries bewaard kunnen worden en ingeblikte krekels, sprinkhanen, meelwormen en riviergarnalen. Tevens we hebben onder andere gedroogde watervlooien, meelwormen, riviergarnalen, bloedwormen en krekels. Kortom een zeer divers assortiment aan insecten.
  • Vleesetende/ carnivore reptielen: Een aantal reptielen zijn uitgesproken vleeseters zoals varanen en slangen. Aanbevolen wordt deze dieren knaagdieren (levende of diepvries) te voeren.
  • Plantetende/ herbivoren reptielen: De meest bekende planteneters zijn de leguaan en landschildpad. Maar ook een aantal skinken en agamen eten plantaardig voedsel. Planteneters eten in hun jonge jaren vaak wel dierlijk voedsel. Dit is dan ook belangrijk om goed te kunnen groeien. Voor de plantetende reptielen hebben we droogvoer in het assortiment. Deze hebben we van Zoo-Med en ons eigen merk. Het voordeel van het droogvoer is dat daar vaak alle benodigde vitamines en mineralen al aan toegevoegd zijn waardoor je deze niet meer extra moet toevoegen. De verse groenten- en fruitmix kan per seizoen variëren. Het grootste gedeelte van de voeding bestaat vaak uit andijvie, witlof, appel, sla en kruides. Hoe groter de mix hoe evenwichtiger de voeding.


Vitamines en mineralen:
Het is bij alle reptielen noodzakelijk de voeding aan te vullen met vitaminen en mineralen.

  • Vitamines: Vitaminepreparaten bevatten alle vitaminen die belangrijk zijn voor plantenetende en insectenetende reptielen en amfibieën. Een tekort aan vitaminen kan een slechte conditie, lusteloosheid, langzame groei, overmatige slaap en verminderde weerstand tegen infecties veroorzaken. Daarnaast is er van Zoo-Med ‘Reptivite’. Dit is een poeder dat je over de krekels of over het plantaardig voer kunt strooien om er zo voor te zorgen dat je reptiel alle vitamines binnen krijgt die hij nodig heeft. Je hebt naast het poeder ook vitamine druppels (vitamine AD3) die je aan het  drinkwater/ sproeiwater toe kunt voegen.
  • Mineralen: Om ervoor te zorgen dat je reptiel geen mineralentekort krijgt, is het aan te bevelen om de vitamines regelmatig af te wisselen met mineralen. Hiervoor is ‘Minerall’ een goede poedervorm die je hetzelfde kunt gebruiken als de poedervorm van de vitamines. Vaak wordt de combinatie ‘reptivite’ met ‘minerall’ gegeven. Dan krijgt uw dier al de nodige vitamines en mineralen binnen die het nodig heeft. Bij slangen wordt vooral de AD3-vloeistof toegepast in het drinkwater.

 

Verzorging:
Naast de volledige voeding is het van belang om het huisdier goed te verzorgen. Belangrijke factoren zijn hierbij de omgeving en de verzorging van het dier zelf. Deze onderdelen staan hieronder toegelicht:

Belangrijke factoren in de omgeving:

  • Temperatuur: Reptielen vallen onder de koudbloedige. Hun leven is gebonden aan de omgevingstemperatuur. De dieren nemen de warmte op uit hun omgeving. Hierbij is het dus belangrijk om de temperatuur zo optimaal mogelijk te maken. Wat niet wil zeggen dat de temperatuur in het terrarium overal even warm moet zijn. De dieren hebben ook behoefte om te kunnen afkoelen of op te warmen naar hun eigen wens van het moment. Hun gezondheid is totaal afhankelijk van hun omgevingstemperatuur. De warmte kan worden verkregen door het plaatsen van lampen, warmtematten, warmtekabels en warmtestenen. Al deze producten hebben we in ons assortiment en we geven hier graag informatie over.
  • Verlichting: De meeste reptielen leven van nature in de zon. Daar krijgen ze UV- straling die ze om kunnen zetten in vitamine D3 om in goede conditie te blijven. Omdat de reptielen in een terrarium worden gehouden, komen ze niet direct in aanmerking met UV- straling. Het is daarom belangrijk dat er een UV- lamp in het terrarium gehangen wordt. Dit kan zijn een compact lamp of een TL- lamp of Powersunlamp. Deze soorten hebben wij allemaal in ons assortiment.

    Een UV- lamp (met uitzondering van de PowerSun) geeft nagenoeg geen warmte af, enkel UV- licht. Het is daarom belangrijk om naast deze lamp een speciale daglicht / warmtelamp in het terrarium te plaatsen. Warmtespots hebben wij o.a. van de merken Einstein, Enrich, Arcadia, Ferplast en Zoo-Med.

    Er zijn reptielen die vooral ’s nachts leven. Hiervoor zijn speciale nacht lampen. Met deze lampen krijgen de dieren wel de benodigde warmte, maar deze lampen zien ze niet als licht. Met dit licht kunnen wij de dieren wel redelijk goed zien.

    Naast de lampen hebben wij armaturen en reflectoren in ons assortiment. Wij adviseren u graag bij de keuze van verlichting voor uw terrariumdier.
     
  • Vochtigheid: De vochtigheidsgraad voor een reptiel wordt mede bepaald door zijn herkomst. De vochtigheid op een goed niveau houden is zeer belangrijk. Een te hoge vochtigheid zorgt voor huidirritatie en zweren, terwijl een te lage vochtigheid leidt tot uitdroging met een gebrekkige vervelling tot gevolg. De vochtigheid kan men op peil houden via verneveling met een plantensproeier, vernevelaar of luchtbevochtiger. Deze producten hebben wij volop in het assortiment en we helpen u graag om hieruit een keuze te kunnen maken.
  • Schuilplaatsen: Het is van belang dat een dier kan schuilen in zijn verblijf. Dit kan zijn om verkoeling te zoeken of om lekker uit te rusten. Hiervoor hebben we houtstronken, grotjes, stenen e.d. in vele verschillende soorten in ons assortiment.

 

Parasieten:
Alle reptielen kunnen, net zoals een hond of kat, last hebben van parasieten. In het geval van terrariumdieren bestaan er 2 soorten parasieten, inwendige en uitwendige parasieten. Beide soorten parasieten kunnen het leven van uw terrariumdier bijzonder onaangenaam maken en zelfs tot ernstige ziekte lijden.

  • Uitwendige parasieten: Uitwendige parasieten zijn vaak als zwarte of rode (soms bewegende) stipjes met het blote oog waarneembaar. U dient te letten op de aanwezigheid van uitwendige parasieten op de huid van het dier of vrij levend in het terrarium. Uitwendige parasieten dienen altijd bestreden te worden. Dit kan met verschillende producten waaronder ‘Mite off’ van Zoo-Med.
  • Inwendige parasieten: Moeten ook altijd bestreden worden. Meestal hebben we het bij inwendige parasieten over wormen. Een wormbesmetting is eenvoudig te behandelen met een wormkuur. Let hierbij wel op het gewicht van het reptiel om overdosering te voorkomen. Tevens kan er bij een reptiel een flaggulaatbesmetting voor komen. Hiervoor hebben wij producten in het assortiment om dit te bestrijden.
  • Vitaminepasta: Verstandig is om een dier na een parasietbesmetting een vitaminepasta te geven om zijn weerstand te verhogen. Parasieten tasten vaak de conditie van het dier aan. Geef niet een parasietbestrijdingsmiddel en vitaminepasta op één dag, maar laat daar een aantal dagen tussen zitten.