Verzorging waterschildpadden

Waterschildpadden zijn grappige en komische diertjes die groot en best oud kunnen worden. Vandaar dat het verstandig is om je eerst in te lezen voor je ervoor kiest om een waterschildpad aan te schaffen.

Huisvesting:

  • Schildpaddenbak: In ons assortiment hebben we vele verschillende schildpaddenbakken. We hebben open schildpaddenbakken maar ook bakken die voorzien zijn van een afgesloten kap met verlichting. Kom gerust eens kijken naar onze sortering schildpaddenbakken.
  • Inrichting: Een aquaterrarium is een aquarium dat een water- en een landgedeelte heeft. Het belangrijkste levenselement voor waterschildpadden is inderdaad het water, maar om uit te rusten en te zonnen wordt het droge gedeelte opgezocht. Het is belangrijk dat het droge gedeelte een helling heeft waarop de schildpadden vanuit het water moeiteloos kunnen opkruipen. Ook moet het landgedeelte compleet droog zijn, dit zodat de schildpad op kan drogen.
  • Aankleding/ decoratie: Ter decoratie kun je kunstplanten of echte planten in de bak plaatsen. Echte planten hebben het bij schildpadden niet gemakkelijk – ofwel worden ze smakelijk opgegeten. Het is niet noodzakelijk, maar het mag wel ter aankleding. We hebben ook verschillende decoratieve materialen die ter aankleding gebruikt kunnen worden. Onder in de schildpaddenbak kun je steentjes leggen. Hiervan hebben wij een ruime sortering in ons assortiment.
  • Verlichting: Op het landgedeelte van aquaterraria kunnen verlichting en verwarming doelmatig met elkaar worden gecombineerd door het gebruik van speciale spots. Wij hebben lampen die over de lengte van de bak kunt leggen, maar ook klemlampjes die je op de rand van het glas kunt klemmen. Tevens is het gebruik van UV-licht aan te raden. Dit licht vervangt het natuurlijke zonlicht.
  • Verwarming: Het is onmisbaar om (zeker in de koudere periodes) een warmte element in de schildpaddenbak te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de waterschildpadden zich goed in conditie kunnen houden. De ideale temperatuur voor een waterschildpaddenbak is circa 26 graden Celsius.
  • Filter: Vaak wordt er voor het houden van schildpadden een filter aangeschaft. Dit zorgt ervoor dat het water er langer helder uit blijft zien. Ontlasting en overgebleven eten worden door de filter opgezogen.
  • Water: Nadat je de inrichting hebt geplaatst in de schildpaddenbak, kun je water in de bak doen. Het is belangrijk het nieuwe leidingwater te behandelen met Tetra ReptoSafe. Zware metalen en schadelijke stoffen, zoals chloor die in leidingwater voorkomen, worden erdoor gebonden. Verzorgende colloïde stoffen beschermen de huid van de waterschildpadden en beperken het risico op huidziekten
  • Openlucht: Veel schildpadden kunnen tijdens de zomer ook in open lucht worden gehouden. Deze dieren warmen zichzelf op doormiddel van zonlicht. Als het water te koud wordt blijven de dieren onder water en gaan ze zo de winterslaap in.
     

Voeding:
Naast adequate verzorging is kwalitatief hoogwaardig voeder de belangrijkste voorwaarde voor gezonde schildpadden. Waterschildpadden zijn zogenaamde alleseters. Je kunt het beste afwisseling bieden tussen schildpadden sticks, schildpad gammarus (gedroogde garnalen/ kreeftjes) en schildpadden diepvriesvoer. Deze voeders hebben we van de merken Tetra, en van ons eigen merk. Als extra kun je een schildpad verwennen met een gedroogd visje, levende meelwormen of andere insecten.
 

Vitamines:
Waterschildpadden die binnenshuis leven komen niet in aanraking met direct zonlicht. Hierdoor komen ze D3 vitamines te kort. Door regelmatig (minimaal om de dag) schildpad - vitaminedruppels op het voer of in het water aan te brengen, krijgen de schildpadden toch de benodigde vitaminering binnen waardoor de schildpad beter in conditie blijft. Wij hebben van verschillende merken schildpaddenvitamines in het assortiment.

Naast het gebruik van de schildpaddruppels kun je een UV-lamp boven de schildpaddenbak hangen. De UV- verlichting bevordert de gezondheid van de schildpad. Door de UV-straling kan een schildpad een deel van de D3 vitamines zelf aanmaken.
 

Verzorging:
Elk dier heeft de beste verzorging nodig zodat het zich goed kan ontwikkelen en zich goed voelt. Bij waterschildpadden is hygiëne zeer belangrijk, om zo ziektes te voorkomen.

Schildpadden zijn goede voederomzetters en hun uitscheidingen belasten het water. Daarom dient, eventueel meerdere keren per week een gedeelte van het water te worden vervangen. In principe moet heel het aquaterrarium zeer zuiver worden gehouden.

Een regelmatige volledige vervanging van het water met een complete schoonmaak is dan ook noodzakelijk. Het is belangrijk het nieuwe leidingwater te behandelen met Tetra ReptoSafe. Zware metalen en schadelijke stoffen, zoals chloor die in leidingwater voorkomen, worden erdoor gebonden.

Het glas van de schildpaddenbak kan groen gaan kleuren. Dit kun je verwijderen met behulp van algenmagneten , algensponsjes of algenmesjes. Wij adviseren u graag bij de keuze uit algenverwijderaars.