Vissen - tropisch aquarium

Er is niets mooiers in huis voor decoratie dan een aquarium. Door de moderne technieken stelt het onderhoud van een aquarium niet veel meer voor. Wat wel van essentieel belang is voor een mooi aquarium, is een goede start van het aquarium. Hierin kunnen wij u prima adviseren.

Basisbenodigdheden:
Om een tropisch aquarium in huis te plaatsen heb je enkele basisbenodigdheden die je moet hebben om er een tropisch aquarium van te kunnen maken:

 • Aquarium: In ons assortiment hebben we verschillende merken aquariums opgenomen (o.a. Juwel, Ferplast en Superfish). We hebben rechthoekige aquaria, vierkante aquaria, aquaria met een ronde voorruit, ronde aquaria etc. Kortom een groot assortiment aan visverblijven. De meeste merken aquaria zijn voorzien van een verwarming, verlichting en filter.
 • Verwarming: Tropische aquariumvissen hebben nood aan tropische temperaturen van ca. 25 ºC. Bij bepaalde soorten vissen wijkt de temperatuur af (waaronder de discusvissen, tussen 28 en 30 ºC). Om het aquarium te kunnen voorzien van de juiste temperatuur, hoort er bij een tropisch zoetwateraquarium een verwarming.
 • Filtering: Om blijvend een goed functionerend aquarium te hebben, is een constante filtering noodzakelijk. Je kunt hierbij kiezen voor een interne filter (binnenfilter) of een externe filtering (buitenfilter). De filter neemt vervuilende zwevende stoffen op en houdt het water helder. Door de filterbacteriën die zich in het filtersubstraat vestigen, worden schadelijke uitscheidingen van de vissen biologisch tot ongevaarlijke verbindingen omgezet. Binnen- en buitenfilters hebben we o.a. van de merken Tetra, Superfish. Ook van Ferplast hebben we de lijn binnenfilters in ons assortiment.
 • Verlichting: Een aquarium heeft licht nodig. Licht beïnvloedt bijv. zeer sterk de groei van de planten. Indien de juiste lichtbron ontbreekt, of te zwak is, dan groeien de planten niet meer voldoende. Er wordt daarom aangeraden om je lampen ieder jaar een keer te vervangen. Wij hebben verschillende soorten belichting met de bijbehoorde armaturen en reflectoren in ons assortiment. Tevens hebben wij een zeer compleet assortiment verlichting van arcadia.
 • Reflectoren: Wanneer een TL – lamp brandt wordt het licht alle kanten op verspreidt, hierdoor gaat er dus veel licht verloren. Als er een reflector wordt gemonteerd boven de TL lamp wordt dit verdwaalde licht niet verspilt, maar wordt terug geleid naar daar waar het nodig is – het aquarium en zo wordt het effect van de lamp gemaximaliseerd.
 • Luchtpompen: Ter decoratie of ter bevordering van het zuurstofgehalte kunnen luchtpompen in het aquarium geplaatst worden. Luchtpompen moeten (bijna) altijd buiten het aquarium geplaatst worden. Door middel van een luchtslangetje en daaraan vast een zuurstof steen of decoratie (waaraan je een luchtslangetje kan bevestigen), komen de luchtbelletjes in het water. Het is zeer verstandig om in de luchtslang die van het luchtpompje naar de zuurstofsteen toe gaat een terugslagventiel te plaatsen. Dit voorkomt dat het aquarium leegloopt als het luchtpompje ermee stopt. Mocht de luchtstroom te hard gaan, dan kun je deze verminderen door er een kraantje tussen te plaatsen. Dit kraantje plaats je, evenals het terugslagventiel, in de luchtslang buiten het aquarium.
 • Tijdsschakelaar: Algenproblemen kunnen ontstaan door te veel licht, dus probeer de verlichting tot maximaal 12 uur in te stellen d.m.v. een tijdschakelaar.


Inrichting:
Nadat het aquarium gereinigd is met water (zonder zeep!) en op de uitverkozen plaats is gezet, kan de inrichting van start gaan.

 • Achterwand: Als je een achterwand in het aquarium wilt plakken (met speciale aquarium kit) kunt u dit het best 24 uur doen voordat u het aquarium wilt vullen. Wij hebben achterwand platen maar ook fotoachterwanden in veel verschillende afbeeldingen.
 • Voedingsbodem: De voedingsbodem/ voedingssubstraat dient als eerst te worden aangebracht. De bodemsubstraten hebben we van de merken Tetra en Colombo. In deze substraat zitten waardevolle mineralen, spoorelementen zoals bijv. ijzer, belangrijke microvoedingsstoffen en natuurlijke turfgrond.
 • Grind: Over de voedingsbodem wordt het aquarium met grind gevuld. Deze grind hebben we in grove en fijne varianten en in verschillende kleuren (van blits tot natuurlijk). Grind zorgt ervoor dat de planten steviger in de bodem blijven staan. Tevens hebben we een voedingsbodem met grind ineen van Colombo.
 • Stenen: Om het aquarium aan te kleden wordt er vaak gebruik gemaakt van daarvoor geschikte stenen. Voordat je de stenen in het aquarium legt moeten deze afgespoeld worden met water. Stenen hebben we in verschillende soorten, kleuren en grote.
 • Hout: Als je gebruik wilt maken van hout in het aquarium, is het verstandig dit eerst uit te koken om te voorkomen dat het nieuwe aquariumwater meteen verkleurd (bruinig kleurt). Indien het aquariumwater toch verkleurt, kunt u altijd met behulp van actief kool de verkleuring eruit filteren.Wij hebben verschillende soorten zinkend hout in ons assortiment.
 • Decoratie: Naast de natuurlijke producten zijn polystone producten zeer geschikt om je aquarium mee aan te kleden. Deze hebben wij in veel verschillende soorten en modellen.
 • Watervoorbereiders: Water is voor vissen van levensbelang. Vaak bevat het leidingwater zware metalen en chloor dat voor de kieuwen van ademende vissen giftig is. Daarom moet leidingwater worden aangepast tot visvriendelijk water. Door AquaSafe (van Tetra) of Safe (van Colombo) toe te voegen aan het water ontstaat er visvriendelijk water. Daarnaast kan er bactozym (van Tetra) of bactuur (van Colombo) toegevoegd worden aan het water. Deze producten verbeteren de waterkwaliteit van het water en zorgen voor helder water. De bacteriën die toegevoegd worden zorgen er tevens voor dat het water geschikt wordt  gemaakt voor visbezetting.
 • Planten: Voor het leven in het aquarium is het belangrijk dat er waterplanten aanwezig zijn. Zij produceren overdag zuurstof en ondersteunen de afbraak van schadelijke stoffen, die bijv. door de uitscheidingen van de vissen ontstaan. Waterplanten dienen voor veel vissen als plaats om kuit te schieten of als schuilplaats en vormen natuurlijke territorium grenzen. Wij hebben een grote sortering aan waterplanten in ons assortiment.
 • Plantenvoeding: Om planten optimaal te laten ontwikkelen is het raadzaam om regelmatig plantenvoeding toe te voegen. Tetra, Colombo en Easy-life hebben een compleet pakket op het gebied van plantenvoeding. Tevens hebben wij diverse apparaten en producten om het CO2 gehalte van het water te verhogen.
 • Kunstplanten: Het voordeel van kunstplanten is dat u uw planten niet zo vaak zult moeten vervangen als bij echte waterplanten. Als u uitsluitend kunststofwaterplanten gebruikt, moet u meer aandacht besteden aan een goede waterkwaliteit en zorgen voor een bijkomende beluchting. Deze producten hebben wij natuurlijk voor u in ons assortiment.
 • (Digitale) thermometer: Om te controleren dat de het aquarium inderdaad de aangegeven temperatuur wordt van de verwarming, wordt er een thermometer op het glas geplakt. Mocht de verwarming iets afwijken, kun je dit waarnemen d.m.v. de (digitale) thermometer.


Vissen:
Als het aquarium op orde is, kunnen er vissen in geplaatst worden. Wij hebben een ruim aanbod aan tropische vissen.

 • Visbezetting: Voordat u uw aquarium van vissen voorziet, heeft het water eerst minstens één week ‘rust’ nodig. Gedurende deze tijd wordt het aquarium ‘biologisch actief’. Filterbacteriën vestigen zich er en vermeerderen zich. Zonder voldoende aanwezigheid van dergelijke micro- organismen wordt in het aquarium geen geschikt biologisch evenwicht voor de vis of plant bereikt.
 • Vissen in het aquarium plaatsen: Het plaatsen van de vissen is een gevoelig gebeuren dat met beleid dient te gebeuren. Vissen worden vervoerd in een viszak. Deze hang je in het aquarium voordat je ze de vrijheid geeft. Pas als de temperatuur van het water in de transportzak gelijk is aan het aquarium, kunnen de vissen in het aquarium gedaan worden.


Verzorging:

 • Verversing: Wanneer je een gedeelte van het water gaat verversen (ongeveer ¼) is het verstandig om weer safe (van Tetra, Colombo of Easy-Life) aan het water toe te voegen zodat het leidingwater  direct visvriendelijk is.
 • Minder verversen: Als alternatief voor de veelvuldige waterwissels kunt u met behulp van EasyBalance van Tetra alle essentiële waterwaarden in vis- en plantenvriendelijke balans houden en daarmee het aantal waterverversingen behoorlijk reduceren.
 • Filtermaterialen: Het hangt af van het soort filter dat je hebt en filtermaterialen wanneer er onderdelen aan vervanging toe zijn. Wij hebben de sortering vervangende filtermaterialen van Juwel, Tetra, Superfish, Eheim en Ferplast compleet staan.
 • Waterhevelaar/ bodemreiniger: Door gebruik te maken van een waterhevellaar/ bodemreinigers kunt u gemakkelijk een gedeelte van het water uit het aquarium halen. De bodemreinigers hebben we o.a. van de merken Tetra, Super Fish en Europet.
 • Aquariumstofzuigers: Gezonken vuil, delen van planten en organische resten vormen op de bodem vaak een lelijke vuillaag, welke de voedingsbodem vormt voor ongewenste stoffen, die het water kunnen gaan belasten. Daarom moet het bodemoppervlak rond plantenwortels, stenen en in de hoeken regelmatig, grondig gereinigd / afgeheveld worden. Dit kan met Eheim stofzuigers maar ook met Aqua- Vac en de Profi-cleany. Wij adviseren u graag bij de keuze van een aquariumstofzuiger.
 • Algenmagneet: Om de groene aanslag snel en eenvoudig van het visverblijf af te halen, kun je gebruik maken van een algenmagneet. Deze hebben we in diverse grote en speciaal voor de ronde kom in het assortiment. Tevens hebben wij diverse andere algen -verwijderaars in het assortiment om algen van het glas af te halen.
 • Easy-wipes: Voor het verwijderen van kalkaanslag en algen kun je ook gebruik maken van de easy-wipes. Dit zijn doekjes die onschadelijk zijn voor vissen en waterplanten en ideaal zijn voor het schoonmaken van de filters en de verwarmingselementen. Deze doekjes zijn te gebruiken voor verschillende ondergronden (waaronder glas en kunststof).
 • Visnetje: Het zal wel eens voorkomen dat er een vis of meerdere vissen uit het aquarium geschept moeten worden. Het is dan verstandig om gebruik te maken van een visnetje zodat de vis de minste beschadiging kan oplopen.
 • Watertests: Water- testproducten zijn eenvoudig in het gebruik, betrouwbaar en precies. Door regelmatig uw viswater te testen kunt u voorkomen dat er te veel schadelijke stoffen in het water komen, wat ten koste van de vissen kan gaan. Tevens kunt u ten alle tijden met uw aquariumwater in onze dierenspeciaalzaak aankomen. Wij testen het water gratis en zullen u voorzien van deskundig advies.


Vissenvoer:
Om de vissen in conditie te houden, moet je ze voer geven dat aansluit bij hun behoeften. Hiervoor hebben wij verschillende complete lijnen visvoeders in het assortiment. O.a. van Tetra en ons eigen merk. Daarnaast is er voor bijna alle vissoorten diepvriesvoer aanwezig. De afwisseling tussen diepvriesvoer en droogvoer is het beste voor de optimale ontwikkeling van de vissen.

 • Visvoer: Van onder andere het merk Tetra, Hikari en ons eigen merk hebben we voor het tropisch aquarium o.a. ‘tropische vlokken’, ‘tropisch granulaat’, ‘tropischmenu’, ‘voertabletten’, ‘algenwafels’ ‘discusvoer’, ‘garnalentabletten’, ‘guppykorrels’, ‘bodemtabletten’ en ‘cichlidekorrels’. Daarnaast is er specialistisch voer met bijv. intense kleurversterking, voer voor de plantenetende vis, voor de zeewatervis, voor de betta en gedroogde pekelkreeftjes, krill en muggenlarven.

  Naast het droog voer hebben we ook levende arthemia, tubifex watervlooien, rode- en witte muggenlarven. Tevens hebben we nog diverse soorten diepvriesvoeders voor het tropisch aquarium.
   
 • Weekend / vakantie voer: Indien u voor enige tijd weg bent (bijv. op vakantie of een weekendje weg) kunt u gebruik maken van een vakantieblok of van weekendvoer. Dit is een blok waaruit het eten heel langzaam vrij komt en voorkomt dat het water door te veel voer vervuild wordt. Zo hoeft u niet bang te zijn dat uw vissen iets te kort komen of overvoerd worden.
 • Voederautomaat: Een optie om je vissen regelmatig (op hetzelfde tijdstip) te laten voeren is door gebruik te maken van een voederautomaat. De voederautomaten in ons assortiment zijn te gebruiken voor vlokvoer en voor palletvoer. Je kunt hierbij zelf de gewenste voederhoeveelheid en soort voeding (korrels of vlokken) instellen.


Algen:
Algen zijn er in veel verschillende soorten en varianten. Voor bijna alle algensoorten is er een bestrijdingsmiddel in ons assortiment. Wij geven u graag informatie over de producten die u het best kunt gebruiken om de algen te bestrijden.


Garnalen/ krabben:

Tegenwoordig worden er regelmatig garnalen en krabben gehouden. Er zijn zelfs speciale bakjes in ons assortiment. Sommige garnalen kunnen bij vissen worden gehouden. Je moet met het combineren rekening houden dat niet alleen de garnalen /krabben de vissen kunnen beschadigen, maar als de vissen groter zijn, dan kunnen deze ook de garnalen/krabben beschadigen.

De garnalen moeten speciaal, zinkend garnalenvoer krijgen voor een optimale ontwikkeling. Dit kan zijn van Tetra, Hikari en ons eigen merk. Daarnaast hebben wij alle benodigdheden voor een garnalen- of krabbenbak in ons assortiment.