Vogels - voeding en verzorging

Hoofdvoeding:
In ons brede assortiment hebben we verschillende complete lijnen vogelvoeders opgenomen. We hebben onder andere de volgende soorten voeders in het assortiment:

 • Basisvoeders: Dit zijn complete zadenmengeling met een hoeveelheid aan voedingselementen. Deze mengelingen zijn compleet.
 • Premiumvoeders: Deze voeders zijn verrijkte zadenmengelingen met extra voedingselementen die een vogel nodig heeft om in conditie te blijven. Premium mengelingen bevatten hoogwaardigere of extra zadensoorten en extra vitaminekorreltjes (vooral binnenvogels hebben een hogere behoefte aan deze zaden, zij zijn anders moeilijker in conditie te houden)
 • Palletvoeders (NutriBird): Dit voer is een uitgebalanceerd volledig onderhoudsvoeder. Voor diverse vogels is een eigen samenstelling. Het zijn pellets met een wetenschappelijk verantwoorde samenstelling, op basis van bijvoorbeeld geselecteerde granen, verse vruchten, aardnoten (voor de parkietachtige en papegaaien). Nutribird is volledig opneembaar, er is geen verlies. Het bevat Florastimul, wat de darmflora ondersteunt en tegen darmstoornissen behoedt. Indien een vogel geen palletvoeding is gewend dan moet de omschakeling naar dit nieuwe voeder geleidelijk gebeuren.
   

Handopfokvoer:
Handopfokvoer hebben wij in verschillende soorten o.a. NutriBird A19, NutriBird A21 en Orlux handmix. Er kunnen een aantal redenen zijn om handopfokvoer toe te passen bij vogels:

 • Kostbare vogels: men wil geen risico nemen met het oudergedrag tijdens de opfok.
 • Overleden ouders: als ouders overleden zijn of een jong hebben afgestoten
 • Te veel jongen: sommige soorten hebben de natuurlijke neiging om slechts één of twee jongen op te kweken dus niet voldoende voeding voor meer jongen.
 • Groot leeftijdsverschil: te kleine jongen kunnen door de oudere nestgenoten verdrukt worden (in dit en ook vorig geval kan men steeds kiezen of men hetzij de kleinste, hetzij de grootste jongen wegneemt).
   

Noodzaak naast de hoofdvoeding:

 • Maagkiezel- en grit met roodsteen: Dit zorgt voor een goede vertering, sterke botten en stevige eierschalen en een goede ontlasting van vogels. Je kunt dit voer het beste in een apart bakje (bijv. snoepbakje) geven. Een vogel eet dit naar behoefte.
 • Sepiaschelp: De sepiaschelp is een extern skelet van inktvissen. Het is van kalk en is dus een waardevolle calciumbron die voor de botten en veren levensnoodzakelijk is.
 • Eivoer (o.a. Cedé, orlux droog en orlux paté): Het is een aanvulling op het zaadmengsel. Het is bereid met eieren, bevat hoogwaardige plantaardige eiwitten, soms honing, essentiële aminozuren, mineralen en sporenelementen. Door eivoer bij te geven houd je de vogel in conditie, bevorder je de broedresultaten en/of de zang van vogels. Het heeft een zeer hoge acceptatie. Het beste is om eivoer het hele jaar door te geven, wel in beperkte maten. Het is niet de hoofdvoeding.
   

Snacks:

 • Gedroogd fruit: Een snoepmengeling samengesteld uit speciale zaden en gedroogde vruchten, is de perfecte versnapering voor vogels.
 • Trosgierst: Trosgierst is gezond knabbelplezier voor alle siervogels. Het is een lekkere, makkelijk te verteren hap voor tussendoor die makkelijk met een trosgierstklem aan de kooi vastgemaakt kan worden. Het is leuk voor de vogel voor de pitjes te moeten werken. Dit bevordert het welzijn en voorkomt verveling. Trosgierst is ook goed geschikt voor paartjes tijdens het broeden of groot brengen van jonge vogels. Voor zieke of jonge vogels is vogelgierst een belangrijk supplement.
 • Palmnoten: (voor parkietachtige en papegaaien). Deze noot en olie zijn een hoge natuurlijke bron aan vitamine A, calcium en fosfor. Het is een aanvulling op de voeding of als een gezond snoepje. De palmnoot wordt in de diepvries bewaart.
 • Suikerriet: (voor parkietachtige en papegaaien). Dit is een beloning, speeltje en bezigheid voor grasparkieten tot ara’s. Dit product is ingevroren zodat het altijd een vers product blijft.
 • Vogelsticks / vogelsnoepjes: Deze hebben we van verschillende merken in het assortiment. Er zijn diverse soorten snacks om je vogel mee te verwennen. Naast het verwennen is het een aanvulling op zijn hoofdvoeding en daarnaast gaat je vogel je prima herkennen.
 • Gedroogde insecten mix: Dit is een mengeling van 100% meelwormen, gammarussen en gedroogde insecten. Het heeft een uitermate hoog gehalte dierlijke eiwitten en is ideale bijvoeding voor alle insectenetende vogels en voor wildzang tijdens het kweekseizoen.
 • Diepvries insecten: Deze hebben wij in de varianten: meelwormen, pinkies, buffelowormen, wasmotlarven en krekels. Het heeft een uitermate hoog gehalte dierlijke eiwitten en is ideale bijvoeding voor alle insectenetende vogels en voor wildzang tijdens het kweekseizoen.
 • Levende insecten: Naast de gedroogde en ingevroren insecten hebben we ook levende insecten zoals meelwormen, buffelowormen, moriowormen, maden, krekels, sprinkhanen, wasmotten, fruitvliegen en rozenkeverlarven.
   

Bodembedekker:

Op de bodem van een binnen vogelkooi wordt veelal schelpenzand gebruikt. Dit is een mengeling van witzand met oesterschelpjes waaraan anijs is toegevoegd voor een frisse geur. Ook wordt vaak beukensnippers gebruikt. Dit product neemt beter de ontlasting op van grotere vogels. Verder vindt deze groep vogels het ook leuk om met de snippers te spelen. Daarnaast hebben we Corn-bedding, vlas, hennep en anticoccidiosekorrel die ook als bodembedekker kunnen dienen.
 

Verzorging:
De juiste verzorging van uw vogel speelt een belangrijke rol om hem in conditie te houden en hem er stralend uit te laten zien. Wij adviseren u graag bij een keuze naar de juiste inwendige en uitwendige verzorging.

Uitwendige verzorging:

 • Nagelknipper: Om ervoor te zorgen dat de nagels uw vogel niet te lang worden, moet je ze regelmatig knippen met een nagelknipper. Door een slijt zitstok in de kooi te hangen kan de vogel vaak zijn nagels en snavel zelf bij houden.
 • Mineralen - pikblok/ salixhout: De snavel van uw vogel moet scherp blijven en mag niet te lang worden. Hiervoor kun je gebruik maken van een pikblok of speciaal salixhout dat u in de kooi bevestigd. Voor de verschillende vogels hebben wij pikblokken en salixhoutjes in het assortiment.
 • Badhuisje: Een vogel vindt het erg prettig om af en toe een lekker bad te nemen. Vandaar dat er vaak aan vogelkooien een badhuisje bevestigd wordt. Wij hebben verschillende kleuren en formaten badhuisjes in ons assortiment. Tevens hebben we badhuisjes voor ronde vogelkooien. Aan het badwater kun je bio-bad toevoegen. Dit is poeder om op te lossen in het badwater. Hierdoor worden de veren soepel, worden de pootjes en huid vrij gemaakt van schilfertjes en krijgt de vogel een glanzende veren.
 • Badstok: Voor de grotere vogels hebben we naast een bad ook een badstok in ons assortiment. Op de badstok kun je je tamme vogel plaatsen en deze voorzien van een sproeidouche.
 • Dierenverblijfreiniger: Regelmatig het verblijf van uw vogel schoonmaken met dierenverblijfreiniger is een aanrader. Het verdrijft onaangename geurtjes, is insectwerend, ontsmettend en laat een frisse geur achter. Tevens hebben wij diverse andere producten om uw kooi te reinigen waaronder fresh4all, 100% clean, dettol en Eucalyptusreiniger.
 • Overige: Naast de bovenstaande producten hebben we natuurlijk nog andere artikelen voor de uitwendige verzorging voor uw vogel.

Inwendige verzorging:

 • Parasieten: Parasieten zijn vervelende beestjes die veel jeuk bij vogels kunnen veroorzaken. Om te voorkomen dat uw vogel parasieten krijgt, kunt u hem regelmatig behandelen met anti- parasiet van beaphar. Dit zijn pipetjes die werkzaam zijn tegen mijten, luizen en inwendige parasieten zoals spoel- en zweepwormen.
 • Multi-vitamines: zijn vitaminepreparaten die ervoor zorgen dat de vogels te allen tijde over voldoende vitaminen beschikken. Tijdens de rui hebben vogels vooral vitamine A, D3 en E nodig. Deze vitamines zijn in voldoende mate in deze preparaten aanwezig. Deze vitamines hebben we o.a. van Beaphar, Quiko en Orlux / Versele Laga in het assortiment.
 • Snelrui: Vogels hebben regelmatig een ruiperiode. In deze periode zingen de vogels (bijna) niet. Sommige vogels blijven langere tijd in de rui. Om deze door de rui te helpen kun je snelrui van beaphar of muta vit van Versele Laga toevoegen aan het drinkwater.
 • Overige: Naast de bovenstaande producten hebben we natuurlijk nog andere artikelen voor de inwendige verzorging voor uw vogel.